Larga nyheter

Brandutbildning 3/10

Det finns fortfarande platser kvar till Brandutbildningen 3/10

– en av våra viktigaste kurser. Det är en fm mellan 09:00-12:00

Hör efter på din arbetsplats om du kan gå och anmäl till kontoret@larga.se eller på telefon 0302-17540


Välkomna med er anmälan!!

Larga nyheter

Ergonomiska förflyttningar

Känner du dej osäker på lyft av olika slag, eller behöver du bara lite uppfriskning in om lyftteknik i ditt arbete?

Passa på att boka upp dej på höstens kurs ”Ergonomiska förflyttningar” den 21/10

Anmäl dig till kontoret@larga.se eller ring oss på 0302-17540 senast den 1/10

Larga nyheter

Museumkväll 24/10

Torsdag den 24/10 träffas vi kl 17:00 vid Röhska museet i Göteborg. Som vanligt fikar vi gemensamt före visningen som heter Ocean Plastics och startar 18:00. Museet stänger kl 20:00 så vill man titta på andra utställningar efter visningen så är det ok.

Ocean Plastics visas på två våningsplan och de som behöver ta hissen kommer att behöva de för att nå bägge utställningshallarna.
 
Guidningen startas i Wernstedtshallen (bredvid caféet

Lite bakgrundsfakta:
År 2050 beräknas det finnas mer plast än fisk i haven. När en ny
generation formgivare tar sig an havsplastproblemet resonerar de
kring framtidens möjligheter och material. Med utställningen Ocean
Plastics visar Röhsska museet olika designprojekt där formgivning ses
som en del av lösningen, snarare än problemet.

Meny för fika är följande:
Ostfralla
Ost och kalkon fralla 
Bagel med räkröra
Vegetarisk och vegansk är möjligt, men då fralla inte bagel

Kaffe/Te eller dricka

Anmäl er till kontoret@larga.se eller ring oss på 0302-17540

Larga nyheter

Uppdragsgivarträff

Den 10 Oktober är det dax för höstens Uppdragsgivarträff.

Vi går igenom aktuella ämnen som berör er och oss.
-Rekrytering
-Dok App
-Vad händer inom den personliga assistansen?

Det finns möjlighet till frågor och ideér, samt bra tillfälle för att träffa andra uppdragsgivare och utbyta erfarenheter.

När: 18:00-21:00
Var: Dalheimers hus, Slottskogsgatan 12
Vänder sig till: Uppdragsgivare / arbetsledare

Förtäring: Räksmörgås och kaffe serveras från kl 17:45. Vid specialkost eller allergier, meddela kontoret när du anmäler dig.

Välkommen med din anmälan till kontoret@larga.se eller ring oss på
0302-17540

Larga nyheter

Kurser i Oktober

Anmäla dig till kontoret@larga.se eller på 0302-17540 senast 20/9
Anmäla dig till kontoret@larga.se eller på 0302-17540 senast 2/10
Anmäla dig till kontoret@larga.se eller på 0302-17540 senast 2/10
Anmäla dig till kontoret@larga.se eller på 0302-17540 senast 2/10
Anmäla dig till kontoret@larga.se eller på 0302-17540 senast 2/10
Anmäla dig till kontoret@larga.se eller på 0302-17540 senast 1/10
Anmäla dig till kontoret@larga.se eller på 0302-17540 senast 11/10
Anmäla dig till kontoret@larga.se eller på 0302-17540 senast 22/10
Larga nyheter

Introduktionsutbildning

Den 24/9 är det dags för månadens PA1-Introduktionsutbildning.

Hör efter med dina assistenter och anmäl till kontoret@larga.se eller på telefon 0302-17540 så snart som möjligt men senast den 15/9

Nyheter

RBU välkomnar regeringsförklaringen

Krisen i personlig assistans letade sig idag ända in i regeringsförklaringen. När riksdagen öppnade för ett nytt arbetsår läste statsminister Stefan Löfven upp löftesrika ord om assistansens framtid. Stefan Löfven läste upp följande: ”Funktionshinderspolitiken och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade ska utvecklas. Personlig assistans ska präglas av hög kvalitet och rättssäkerhet. Rätt till assistans för andning och sond­matning ska säkerställas. Alla som har rätt till stöd ska få det.” Och lite längre ner: ”Om 112 dagar blir barnkonventionen svensk lag. Alla barn ska kunna komma till tals och ha en möjlighet att hävda sina rättigheter.” (RBU:s kursivering) – RBU noterar med tillfredsställelse att statsministern tagit till sig av vår kritik och ser fram emot en grundlig restaurering av LSS och personlig assistans, säger Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar. – Men när fler än åtta av tio som ansöker om assistans för första gången får avslag, och nästan 2 000 färre är inne i reformen så är det viktigt att regeringen nu kavlar upp ärmarna och ser till att lösa problemen. Vi som lever med personlig assistans, antingen själva eller i familjen, eller vi som står utanför och inte släpps in, trots omfattande funktionsnedsättningar, vi varken kan eller vill vänta längre, säger Maria Persdotter. Inlägget RBU välkomnar regeringsförklaringen dök först upp på RBU.
Nyheter

Äntligen skolstart!

Härligt att vara tillbaka efter lovet. Linnea i Malmö tycker om sin skola där hon tränar och lär sig nya saker.
Text: Margaretha Holmqvist Foto: André de Loisted
  Skolskjutsen rullade fram. Linnea förstod att det var dags att börja fritids igen efter sommarlovet. Då blev hon glad. Ja mer än så.” Så himla glad att hon nästan ramlade ur rullstolen av lycka.” Det berättar mamma Giesela Anderholm Hansson och skrattar. Linnea Hansson som är elva år går i träningsskolan Move & Walk i Malmö. Skolan arbetar med konduktiv pedagogik och fysisk träning. En kombination som gör att Linnea ställs inför utmaningar och får stimulans för både kropp och själ. –Jag uppskattar att skolan verkligen tänker ”utanför boxen.” Pedagogerna ser till att Linnea kan lära sig olika saker, som tidsuppfattning med klockan och förstå hur lång tid en aktivitet tar, säger Giesela Anderholm Hansson. Hon minns sina funderingar och oro inför den yngsta dotterns skolstart. Hur skulle det bli? Att det inte skulle gå att jämföra med hur det var för hennes äldre dotter Saga, som numera är nybliven student, visste hon förstås. Eftersom Linnea har en omfattande funktionsnedsättning på grund av en hjärnskada var träningsskola självklart, sedan gällde det att hitta en lämplig skola. Valet föll på Move & Walk och minnesgoda läsare kommer kanske ihåg Linnea från ett reportage i Rörelse för fyra år sedan. Då var hon bara sju år och nybörjare på skolan. Redan då var mamma Giesela nöjd med valet av skola. – Om möjligt är jag ändå nöjdare nu. Det är jackpot! säger hon. Som ordförande i RBU Skåne möter hon föräldrar som ställs inför svåra dilemman. Ett sådant kan vara om barnet platsar i vanlig skola eller istället hör hemma i grundsärskolan. – På något sätt har det varit en slags trygghet för oss att veta att för Linnea är träningsskola det alternativ som är möjligt och att hon inte är något gränsfall. Vi vet vad som gäller för henne och att hon alltid kommer att behöva mycket hjälp och stöd, säger hon. Giesela Anderholm Hansson arbetar själv i skolans värld, som administratör på en gymnasieskola. Hon önskar att skolan överlag var bättre på att se varje elevs behov . Specialpedagogiska insatser borde komma in tidigt, och som en naturlig del i undervisningen. – Tidiga insatser kan göra all skillnad i världen. Då behöver inte problem växa sig större än vad de är från början. Många elever behöver hjälp med att lära sig struktur, som att hålla reda på sina saker och läxor, säger Giesela Anderholm Hansson och tillägger att skolorna kan bli betydligt bättre på att ta vara på den hjälp och stöd som finns att få. Till exempel expertis och material hos SPSM, Skolpedagogiska skolmyndigheten.
Detta är ett reportage ur det senaste numret av medlemstidningen Rörelse. I vårt stora skoltema kan du också läsa om hur utbildningsminister Anna Ekström vill göra skolan mer likvärdig. Till tidningsarkivet.
Inlägget Äntligen skolstart! dök först upp på RBU.