Larga nyheter

Skrivartävlingen

Vi förlänger tävlingstiden för dig som vill skriva om Personlig Assistans = Självbestämmande! Vi tycker att ämnet är så angeläget att det förtjänar en längre tid i rampljuset. 

Du som vill vara med ska berätta hur du har fått självbestämmande genom assistansen eller hur du upplever att reformen ger det till någon du känner, har arbetat hos eller som du är släkt med. Du väljer själv ur vilket perspektiv du skriver – den assistansberättigades, den personliga assistentens, den anhöriges, arbetsgivarens, myndighetens, administratörens eller något annat.

  • Ditt bidrag ska vara skönlitterärt (prosa, poesi, novell) och tidigare opublicerat.
  • Bidraget ska vara på max 20 000 tecken inklusive mellanslag.
  • Bidragen ska vara juryn tillhanda via mail senast den 15 januari 2022.

Ett urval av texterna kommer att publiceras på hostrost.se och spridas på internet. De tre vinnande bidragen publiceras dessutom på sidan hejaolika.se

Tre pristagare kommer att utses vid en direktsänd prisutdelning på facebook och zoom. Första pris är 25 000 kronor. Andra pris 10 000 kronor och tredje pris 5 000 kronor. ABH Utbildning ansvarar för att göra skatteavdrag och betala in sociala avgifter. 

Maila ditt bidrag till anna@abhutbildning.se senast den 15 januari 2022

Juryn

Insända bidrag kommer att bedömas av en jury som består av

Jonas Franksson, ordförande för STIL, före detta ordförande för förbundet Unga Rörelsehindrade, programledare för CP-magasinet och de första två säsongerna av Funk i P1, skådespelare och vinnare av det Stora Journalistpriset 2004.

Inger Frimansson, debuterade som skönlitterär författare 1984. Sedan 1997 är hon författare på heltid. Hon växlar mellan olika genrer och har gett ut både romaner, lyrik, noveller och ungdomsromaner. Inger vann Svenska Deckarakademins pris som bästa svenska kriminalroman både 1998 och 2005.

Margareta Persson har under hela sitt liv varit verksam inom funktionshinderrörelsen, men har också tidigare varit politiker. Hon är även författare. År 2001 gav hon ut romanen Måste försöka om sin egen barndom och polioepidemin i 1950-talets Stockholm. 2018 kom boken Gamla synsätt spökar än: funktionshinder genom tiderna .

Anna Barsk Holmbom, instiftare till priset, ägare till ABH Utbildning och Rådgivning och författare till ett flertal böcker och artiklar på temat personlig assistans.

Bidragen kommer att bedömas utifrån kvalitet på texten och utifrån den känsla texten förmedlar.