Nyheter

”Fortfarande nattsvart för personlig assistans”

83 procent av alla nyansökningar avslås. Detta måste få ett stopp, säger Maria Persdotter

Ny statistik från Försäkringskassan upprör funktionshindervärlden. Siffror som publicerades idag 1 mars visar att bara 17 procent av nya ansökningar om assistans beviljades under 2018.

– Det är katastrofala siffror, säger Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar i ett pressmeddelande.

Endast 217 av totalt 1264 förstagångs-ansökningar beviljades.

Fram till 2009 var det fler beviljanden än avslag, därefter vände det och nu avslås alltså så många som 83 procent av alla nyansökningar. Detta måste få ett stopp, säger Maria Persdotter.

– Det är ingenting annat än en stor tragedi för alla dem som drabbas av den skeva tillämpningen av rätten till assistans. Det handlar om människor med mycket omfattande funktionsnedsättningar som inte får den rätten tillgodosedd idag.

”Regeringens nya förslag räcker inte”

– RBU kräver att regeringen tar sitt ansvar och styr upp utvecklingen. Det här är inte värdigt ett välfärdsland, säger Maria Persdotter i RBU:s pressmeddelande.

– De som kom i förra veckan räcker inte på långa vägar. Bara ungefär 50 personer kommer att få nytta av förslagen, för resten är läget lika nattsvart.


https://hejaolika.se/artikel/fortfarande-nattsvart-for-personlig-assistans/?fbclid=IwAR1VgKT6oVNB5lS72uVO_yyfRnvGcFWZsYBXMxUcblsU82-NCJjxDMXdAuo