Larga nyheter

Är det sista gången vi ställer om klockan?

Kommer du ihåg minnesregeln för sommar- och vintertid? Man ställer fram trädgårdsmöblerna på våren och ställer tillbaka dem på hösten. Snart kanske du inte behöver ha koll på den längre. Nu på söndag kan det bli sista gången vi ställer om klockan till vintertid.

Tiden kan påverka
När vi ställer om klockan gör vi det för att få ut det mesta av dagsljuset. När vi ställer tillbaka klockan på hösten får vi en timme mer morgonljus när det är som mörkast.

Vintertid är det som kallas för normaltid, medan att ställa om till sommartid förskjuter tiden. Att ställa om till sommartid är relativt nytt, i Sverige började man med detta först 1980. Men förra året bestämde EU att det blir upp till varje land att bestämma om man ska ha kvar sommar- och vintertid eller att ha samma tid hela året

Ska vi då behålla vintertiden?
Ja det är en fråga med många åsikter. Många av de som tycker att vi ska ta bort tidsomställning vill ha sommartid året om. Kanske är det så eftersom många förknippar sommaren med glädje, ledighet och solvärme?

Hur mycket ljus man vinner eller förlorar när man ställer om klockan beror på var i Sverige man bor. Den som bor i norra delen av landet märker kanske inte särskilt stor skillnad, medan den södra befolkningen märker mer. Antalet timmar dagsljus är ju samma oavsett om vi fortsätter ställa om klockorna eller inte, frågan är mer hur man utnyttjar ljustimmarna på bästa sätt – och hur man gör det finns det många uppfattningar om!

Det finns för- och nackdelar med allt men senast hösten 2021 måste alla
EU-länderna ha bestämt sig.

Vilket alternativ hoppas du att Sverige väljer?

Vi önskar alla en trevlig helg!

Anna, Carina, Frida, Gabor & Lisen

Ps. Glöm inte den basala handhygienen Ds.